tisdag 23 februari 2010

Allt är inte guld som glimmar. En del är diamanter.

Sydafrika är ett rikt land, men som alla vet är tillgångarna inte alldeles jämnt fördelade. Det kan man se tydliga exempel på här i Kapstaden. I söndags besökte vi en kyrka i ett så kallat "township" som heter Gugulethu. Just denna kåkstad anlades för de svarta 1958 när kåkstäderna Langa och Nyanga blev överfulla. Ännu idag bor människorna här i skjul av plåt och bråte utan el, vatten och avlopp. Men de har sin kyrka, som står för den sociala gemenskapen och där de firar gudstjänst med glädje och energi varje söndag. Fantastisk sång som nästan lyfte av taket! Intressant för oss var att orgeln ersatts av marimbor!


På måndagen fick vi fler exempel på hur olika livet kan vara i Sydafrika. På morgonen hade vi koncert på en skola som heter S:t Josephs. Eleverna bar traditionell skoluniform och Kazambos framträdande blev mycket uppskattat. Skolan anlades i slutet av 1800-talet av Marist-bröder, som än idag driver den. Stora gamla byggnader på ett inhägnat område med egna parker och till och med egen kricketbana. 


Därefter åkte vi vidare till nästa skola: Bishops. Anlagd av anglikanska kyrkan för drygt 100 år sedan, med engelskt collage som förebild. Helt otroligt område med välskötta gräsmattor och rosenrabatter, och byggnader som ur en sagovärld. Här går barnen till de allra rikaste sydafrikanerna, och det finns även internat för långväga elever. På denna skola har eleverna Khaki-färgade skoluniformer. Vi fick träffa elever som hade marimbaundervisning, och de spelade för oss – pliktskyldigt, utan större entusiasm. Sedan spelade vi för dem, och slutligen lärde grupperna varandra var sin låt. 


Sista skolbesöket var i ett område för "less fortunate", som vår guide Ross uttryckte det. Skolan hette Woodlands och låg i området Heidveld – ett område för "coloured" enligt de gamla apartheid-definitionerna, som underligt nog fortfarande används. Denna skola hade inte egna parker. Här var byggnaderna av baracktyp på en asfaltsplan, och eleverna hade inte skoluniform. Här träffade vi fem marimbaelever som spelade för oss. Wow! Vilket drag. Vilken energi och glädje! Vi spelade också för dem, och lärde dem "Move it". Sedan lärde de oss "Cape Town". Ett riktigt givande utbyte med musik, glädje och entusiasm.


En intressant iakttagelse under denna dag var att alla använde exakt likadana marimbor, tillverkade i Ross' fabrik. Slutsats: Inför musiken är vi alla lika!

Love, peace and marimbas :-)


bilder: 

Koncert på S:t Josephs collage

Skolgården på S:t Josephs

Byggnader på Bishops

Rugbyplanen på Bishops

Elever på Bishops

Marimbaspelare på Woodlands



2 kommentarer:

Nettan sa...

Vilka kontraster ni måste möta! Hoppas ni spelade så det svängde för ungdomarna på privatskolorna.
Här hemma i Sverige är dte kallt snöigt och blåsigt men idag skiner solen mellan molnen. Hoppas att ni alla får en fortsatt fin vecka och du gör ett bra jobb Kjell som uppdaterar oss här hemma!

Kram

Anette & Staffan (Kims päron)

Sus sa...

WOW, vilken fantastisk resa ni har med massor av intryck. Njut!

Snöiga hälsningar från Anders, Susanne och Pontus med trötta ben i ett soligt Kitzbühel